Onderzoeksprojecten

Als kennisnetwerk is United Experts Group altijd op zoek naar groei van expertise en kennis. Deelname aan onderzoeksprojecten biedt ons de kans om ons netwerk te versterken door internationale samenwerking met diverse partners, zoals universiteiten, overheden en bedrijven. Dit bevordert niet alleen de kennisuitwisseling, maar biedt ook toegang tot de nieuwste wetenschappelijke inzichten en technologieën, wat essentieel is voor innovatie en concurrentievermogen. 

Door onze deelname aan projecten rond maatschappelijke uitdagingen dragen we direct bij aan beleidsontwikkeling en duurzame oplossingen. Zo versterken we onze positie in de markt en vergroten we onze impact op zowel klanten als de samenleving.

In de afgelopen jaren waren we actief in tal van onderzoeksprojecten in het kader van landbouw en industrie. Binnen United Experts Group vervullen we diverse rollen in deze projecten. Onze experten van DLV en Profex brengen marktkennis en perspectief van diverse actoren in om het marktpotentieel van innovatieve technologieën te bepalen en marktontwikkeling te faciliteren, zowel in België als in de rest van Europa.

Huidige projecten

NovIGRain

Het NovIGRain-project is gericht op het aanpakken van uitdagingen op het gebied van graanopslagbeheer en ongediertebestrijding. Het project ontwikkelt een nieuw type gewasbeschermingsmiddel, speciaal ontworpen voor larvicidebehandeling, dat wordt toegepast met behulp van een technologie met dubbele toepassing.

United Experts Group is verantwoordelijk voor de effectbeoordeling van het nieuw ontwikkelde insecticide en de bijbehorende applicatietechnologie via kosten-batenanalyses, sociale levenscyclusanalyse, beoordeling van de haalbaarheid van nieuwe bedrijfsmodellen en de organisatie van co-creatie workshops. Daarnaast is UEG bezig met de communicatietaken binnen het project en de projectcoördinatie.

  • NOVIGRAIN_graan

ReJuice

Het ReJuice-project richt zich op de valorisatie van de sapfractie van groene reststromen, afkomstig uit de landbouw en het beheer van natuur en bermen. Het project onderzoekt zowel de eigenschappen van dit sap als nieuwe, innovatieve toepassingen ervan. Daarnaast worden er duurzame en economisch interessante clusters opgezet voor de verwerking en het hergebruik van deze sapstromen.

United Experts Group speelt een centrale rol in het organiseren van de co-creatie workshops en het samenbrengen van de juiste actoren binnen de clusters. We brengen ook de impact van de verschillende waardeketens in kaart, met als doel deze te optimaliseren en te maximaliseren.

Afgelopen projecten

Ferticycle

Het FertiCycle-project is gericht op het ontwikkelen van nieuwe biogebaseerde meststoffen door het upcyclen van organisch afval. Het project heeft als doel om 15 beginnende onderzoekers (ESR's) op te leiden om innovatieve processen te creëren voor de productie van biogebaseerde meststoffen, en zo bij te dragen aan de circulaire economie en de milieu-impact van traditionele meststoffenproductie te verminderen. 

United Experts Group is betrokken bij de begeleiding van enkele ESR’s tijdens hun onderzoeksprojecten. Dit omvat advies over onderwerpen zoals marktontwikkeling en kosten-batenanalyses voor meststoffen op basis van organisch afval. Als resultaat heeft UEG het marktpotentieel van biogebaseerde meststoffen geanalyseerd en de betaalbereidheid van boeren voor nieuwe, innovatieve meststoffen vastgesteld.

NutriCycle

Het NutriCycle-project is een initiatief gericht op het verbeteren van de terugwinning van nutriënten uit landbouwbijproducten, met name mest en digestaat, en het bevorderen van hun hergebruik als duurzame meststofalternatieven. Dit project heeft tot doel bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van veeteelt en biovergistingstechnologieën in Europa, met name in Vlaanderen. 

United Experts Group, in samenwerking met IPS Konzalting, heeft een webtool voor kosten-batenanalyse ontwikkeld. Deze tool is bedoeld om de economische haalbaarheid te evalueren van biogebaseerde meststoffen die voortkomen uit processen voor nutriëntenterugwinning. Daarnaast werkt UEG binnen een consortium van 19 partners uit 12 EU-landen samen met verschillende onderzoeksinstellingen, universiteiten, boerenorganisaties en agro-industriële belanghebbenden. Deze samenwerking heeft als doel om bestaande technieken voor nutriëntenbeheer te analyseren en de milieueffecten ervan op verschillende Europese boerderijen te beoordelen.

Maestro

Het MAESTRO-project maakt deel uit van de Vlaamse Eiwitstrategie 2021-2030, die streeft naar de ontwikkeling van nieuwe, duurzame, plantaardige eiwitten. Binnen MAESTRO lag de focus op het opzetten van duurzame waardeketens voor eiwitrijke producten op basis van microalgen. Het project bracht zowel uitdagingen als kansen in kaart voor de opkomende microalgensector. Het consortium bestond uit een samenwerking tussen telers, verwerkers en afnemers van microalgen. United Experts Group nam de leiding in de coördinatie van het project en speelde een belangrijke rol in de communicatie, het creëren van draagvlak en het opzetten van de algenketens.