Wat na de vergunning? Tips voor projectontwikkelaars.
De vergunningsaanvraag is binnen, de goedkeuring is op zak… maar het project stopt daar natuurlijk niet. Ontdek in dit artikel hoe United Experts Group ook na de vergunningverlening waardevolle ondersteuning biedt. Zo zorgen we samen voor een vlotte en conforme uitvoering.
Opvolging sloopopvolgingsplan: van asbestverwijdering tot sloopattest
Wanneer een sloopopvolgingsplan verplicht was in de vergunningsaanvraag, stopt het werk niet bij de goedkeuring. Ook tijdens de uitvoering van de sloopwerken zijn er belangrijke stappen te volgen, waarin wij ontzorgen.
De procedure op een rij:
- Conformverklaring door Tracimat
Na de vergunning moet het sloopopvolgingsplan conform verklaard worden. Pas na deze verklaring mag de aannemer starten met de sloop. - Verwijderen van asbesthoudende toepassingen
De aannemer verwijdert eerst alle asbesttoepassingen volgens de richtlijnen. Vergeet de melding bij Toezicht op het Welzijn op het Werk (TWW van FOD Waso) niet te maken 14 dagen op voorhand. - Controlebezoek door de sloopdeskundige
Voor de verdere sloop controleert onze erkende sloopdeskundige ter plaatse of al het asbest correct verwijderd is of de regels omtrent een selectieve sloop wordt gevolgd. Hiervan wordt een controleverslag opgemaakt. Deze stap is cruciaal in het verkrijgen van een verwerkingstoelating en mag zeker niet overgeslagen worden. - Vrijgave andere afvalstromen
Na een gunstig advies van de erkend sloopdeskundige kan de aannemer starten met de sloop en het afvoeren van de overige afvalstromen, vergezeld met een verwerkingstoelating. - Eindverslag en sloopattest
Wanneer de volledige sloop en afvoer afgerond zijn, maakt de erkende sloopdeskundige een eindverslag op, op basis van de weegbonnen. Hiermee kan het sloopattest verkregen worden, een belangrijk document waarbij de praktische sloop wordt beoordeeld aan de normen van selectieve sloop.
Voordelen: conforme uitvoering, correcte documentatie, vlotte afvoer van afvalstromen, een gereduceerd tarief bij de breekcentrale en hier bovenop is dit traject wettelijk verplicht!
Onze tip:
Schakel ons tijdig in voor de opvolging, zo worden vertragingen en negatieve verrassingen op de werf vermeden.
Technisch verslag grondverzet: zeker van correct grondgebruik
Bij bouw- of infrastructuurwerken waarbij grond wordt uitgegraven, is een technisch verslag grondverzet vaak verplicht. Dit verslag bepaalt of en onder welke voorwaarden de uitgegraven grond hergebruikt mag worden.
Wanneer is een technisch verslag verplicht?
- Bij > 250 m³ onverdachte grond
- Bij < 250 m³ verdachte grond (bijvoorbeeld op risicopercelen of bij gekende verontreinigingen)
Het technisch verslag onderzoekt o.a.:
- Grondkwaliteit (via staalnames en analyses)
- Eventuele verontreinigingen
- Toelaatbare hergebruiklocaties
Voordelen: juridisch correcte grondverplaatsing, vermijden van milieu- en vergunningsproblemen
Onze tip:
Laat het technisch verslag vroeg opmaken zodat het grondverzet geen vertraging oploopt bij de uitvoering.
Lees ook:
- Project-MER-screening: wanneer is het nodig en wat houdt het in?
- Mobiliteitsstudie of mobiliteitstoets: wanneer is het verplicht?
- Natuurtoetsen bij vergunningsaanvraag: welke heb je nodig?
- Milieuwetgeving, bemaling, grondwater en hemelwater: welke studies heb je nodig?
- Projectontwikkeling & sloop, archeologie en erfgoed
Duurzaam ondernemen onder de loep
Samen verder bouwen
Of je nu ondersteuning zoekt bij sloop, grondverzet of andere opvolging na de vergunning: ons team van sloopdeskundigen, bodemspecialisten en milieuadviseurs staat klaar.